Prevenție

Programeaza-te!

Servicii » Prevenție

Medicina dentară preventivă este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea afecțiunilor dentare și parodontale, cu prevenirea evoluției lor sau a complicațiilor, în cazul în care acestea s-au produs.

De ce recomandăm prevenția și grija față de dantură?

Pentru că micile probleme pe care pacienții le pot avea, depistate la controalele de rutină, se pot rezolva rapid, cu minimum de durere și efort financiar. În caz contrar, dacă acestea sunt lăsate să evolueze, se pot înrăutăți semnificativ. Este binecunoscut faptul că este mult mai indicat să previi decât să tratezi.

Scopul medicinei dentare preventive este identificarea și oprirea din evoluție a cariei dentare, bolii parodontale și anomaliilor dento-maxilare.

In cadrul prevenției, în cabinetul stomatologic se realizează:

  • măsuri de îndepărtare a plăcii bacteriene și a tartrului prin detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și air-flow;
  • fluorizare dentară;
  • sigilarea șanțurilor și fosetelor;
  • pachete de tratament profilactic dedicate diverselor grupe de vârstă și nevoii stomatologice.

Igienizarea dentară profesională:

  • este o manoperă uzuală ce se adresează tuturor categoriilor de varstă;
  • are ca scop curățarea riguroasă a tuturor suprafețelor dentare, gingiilor și mucoasei oral.

Principalele obiective ale igienizării sunt suprimarea florei microbiene patogene, a inflamației, sângerării și supurației de la nivelul gingiilor.

Detartrajul

Este o manoperă terapeutică prin care se îndepărtează depunerile de tartru supra și subgingival de pe dinți și în unele cazuri de pe lucrările protetice. Poate fi realizat manual sau cu ajutorul ultrasunetului.

În cazurile avansate de boala parondontală, tartrul se depune în profunzime pe suprafața rădăcinii, acesta modificând atașamentul gingiei de dinte și instalându-se retracția acesteia. Tartrul este responsabil în cea mai mare proporție de halena bucală (mirosul neplăcut al respirației) și de apariția bolilor parodontale. Neindepărtat la timp, el produce sângerări gingivale, descoperirea rădăcinilor cu sensibilități accentuate la variațiile de temperatură, toate contribuind la un aspect inestetic al dintilor.

Detartrajul este bine a fi urmat de periajul profesional care se realizează cu periuțe și paste speciale. Acesta are rolul de a îndepărta pigmentările și a lustrui bine suprafața de smalt lăsând-o curată.

Igienizarea profesională

Realizată cu ajutorul metodelor convenționale (detartraj, periaj) s-a dovedit nesatisfăcătoare în îndepărtarea de finețe a colorațiilor nicotinice și a petelor interdentare persistente. Astfel, la nivel micronic, pe suprafața smalțului pot rămâne rugozități, resturi de tartru, colorații, crescând riscul de refacere mai rapidă a depozitelor de tartru și plăcii bacteriene.

Pentru a contracara aceste efecte nedorite se utilizează, ca parte componentă în realizarea unei igienizări profesionale, aparatul de Air-Flow. Aceasta este o metodă nouă și neinvazivă prin care se obține curățarea profesională a dinților prin îndepărtarea tuturor colorațiilor. Comparativ cu alte metode chimice de albire, Air-Flow nu folosește procese chimice, pulberea continând, într-un procentaj ridicat, bicarbonat de sodiu.

Practic, pe suprafața dintelui este proiectat un jet puternic de pulbere cu particule foarte fine. Amestecul omogen de aer-apa-particule abrazive pătrunde în zone greu accesibile (spații interdentare, șanțurile și fosetele de pe suprafața măselelor) și îndepărtează colorațiile și placa existentă la acest nivel.

Această manoperă nu este dureroasă, nu afectează smalțul dentar, nu necesită anestezie și deține un rol foarte important în menținerea stării de sănătate a dinților și gingiei.

Se spune că durerea de dinți și de măsele, este cea mai dureroasă dintre toate. Mulți dintre noi putem să ne amintim, ce înseamna să fii trezit în toiul nopții de o astfel de durere. Pentru a preveni aceste situații neplăcute, apelează cu încredere la medicina dentară.