Pedodonție

Programeaza-te!

Servicii » Pedodonție

Pedodonția este specialitatea stomatologică ce are în vedere prevenția și tratamentul afecțiunilor specific dentiției temporare (extracții, fluorizări, sigilări) și a dentiției permanente la adolescent. Copiii prezintă necesități și probleme dentare diferite față de cele ale adulților, fiind nevoie să fie tratați de medici în stomatologia pediatrică, de preferință într-o ambianță care îi vor face să se simtă în largul lor.

La prima vedere, dinții de lapte pot părea lipsiți de importanță, având în vedere că vor cădea și vor face loc dentiției permanente. Însă tocmai din acest motiv trebuie să fie sănătoși: integritatea și sănătatea unui dinte de lapte asigură sănătatea dintelui permanent care îi va lua locul.

Termenul de dentiție descrie toți dinții superiori și inferiori în ansamblu. Unele mamifere, printre care și omul, au pe parcursul vieții lor două generații de dinți:

  • dentiția temporară (de lapte);
  • dentiția permanentă (definitivă).

Dentiția temporară este formată din 20 dinți :

  • 10 superiori (2 incisivi centrali, 2 incisivi laterali, 2 canini, 2 molari unu, 2 molari doi);
  • 10 inferiori (corespondenții celor superiori).

Dentiția mixtă face trecerea între dentiția temporară și cea permanentă, fiind prezenți pe arcade atât dinți temporari cât și dinți permanenți. Ea este prezentă în cavitatea orală în perioada de viață cuprinsă între 6 ani (vârsta apariției primului dinte permanent) și 12-13 ani (pierderea ultimului dinte temporar). Întreaga perioadă trebuie urmarită cu atenție deoarece interceptarea unor anomalii în creșterea oaselor maxilare în acest stadiu reprezintă un avantaj. Tratamentele stomatologice în această perioadă pot închide sau menține spații necesare erupției dinților permanenți, pot grăbi sau întârzia această erupție și pot corecta chiar și unele anomalii de poziție ale dinților.

La vârste fragede, stă în responsabilitatea părinților să îi învețe pe cei mici ce înseamnă și cum se efectuează o igienă dentară corectă.

De la naștere și până erup primii dinți, igiena copilului trebuie menținută riguros prin folosirea unei comprese sterile umezite (în apă rece) cu care se șterg cu atenție gingiile copilului, suprafața internă a obrajilor, limba, cerul gurii și planșeul bucal (zona de sub limbă). Acest lucru se face de două ori pe zi, dimineața și seara.

Odată cu erupția primilor dinți (6 luni-1 an) , puteți folosi o periuță de dinți cu păr moale, frumos colorată (atractivă), cu o suprafață mare pentru a masa gingiile și pentru a curăța dințișorii micuțului. La această vârstă periajul fără pastă este suficient. Periajul va fi efectuat de părinți în chip de joacă.

Pasta de dinți va putea fi introdusă după vârsta de 2 ani și jumătate, când copilul a deprins abilitatea de a scuipa. Pasta de dinți utilizată la aceasta vârstă trebuie să prezinte un gust plăcut, să fie în cantitate redusa (dimensiunea unui bob de mazăre), puțin abrazivă și nefluorurată sau puțin fluorurată (risc de înghițire și intoxicație cu fluor). Când copilul crește se poate utiliza pasta de dinți cu fluor.

Se recomandă ca până la vârsta de 6-8 ani periajul să-l facă unul dintre părinți. După această vârstă copilul se spală singur, deoarece va căpăta deprinderea (dexteritatea) de a o face corect, dar este supravegheat până în jurul vârstei de 8-12 ani. Se recomandă ca periajul să fie efectuat de două ori pe zi (dimineața și seara). După periajul de seara copilul nu va mai mânca și bea nimic altceva în afară de apă.

Ața dentară se va folosi de către copil după vârsta de 7-8 ani pentru curățarea spațiilor dintre dinți, acolo unde periuța dentară nu ajunge să curețe și se acumulează placă bacteriană. Dacă a împlinit 8 ani și totuși nu cooperează pentru a-și face corect igiena bucală, copilul trebuie să fie dus la pedodont (specialistul în stomatologia de copii) care va discuta cu el necesitatea igienei orale, tehnica corecta a periajului și a curățirii spațiilor dintre dinți cu ața dentară. De asemenea părinții trebuie să-și curețe conștiincios dinții prin periaj și ața dentară în prezența copilului pentru ca micuțul să le urmeze exemplul.

Menținerea unei diete echilibrate, bogată în vitamine și minerale, dar redusă în hidrați de carbon și dulciuri rafinate reprezintă cheia unei alimentații sănătoase care nu favorizează apariția cariilor.