Endodonție

Programeaza-te!

Servicii » Endodonție

Endodonția este specialitatea stomatologică care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare și a parodonțiului apical . Așadar, endodonția se ocupă cu tratamentul infecțiilor pulpei dentare și al complicațiilor acestora în țesutul situat sub dinte, parodontiul apical.

Tratamentul endodontic este o succesiune de proceduri terapeutice care are ca scop eliminarea infecției de la nivelul pulpei dentare și protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.

Tratamentul endodontic este una din cele mai întalnite intervenții stomatologice. Dacă pulpa unui dinte este infectată, inflamată sau infecția a ajuns la nivelul parodonțiului apical, tratamentul endodontic este necesar pentru a salva dintele.

Eliminarea infecției

Primul scop al tratamentului endodontic este eliminarea factorilor cauzatori. În mod normal, infecțiile pulpare apar datorită evoluției cariilor dentare, unde microbii din procesul carios penetrează smalțul și dentina pentru a ajunge la nivelul pulpei dentare.

Inflamația și infecția

Există o diferență clară între inflamație și infecție, iar planul de tratament va depinde foarte mult de acest aspect.

Inflamația

Inflamația este un răspuns biologic complex al țesuturilor umane la diverși agenți etiologici care încearcă să lezeze aceste țesuturi. Agenții etiologici ai inflamației sunt de mai multe tipuri:

  • agenți infecțioși: bacterii, viruși, ciuperci, paraziți;
  • agenți iritanți: toxine produse de agenții infecțioși, agenți termici, agenți chimici;
  • alte tipuri: celule moarte, agenți traumatici etc.

Semnele clasice ale inflamației acute sunt: durere, căldura, roșeața, tumefiere (sau umflătură) și reducerea funcționalității țesutului. Practic, inflamația este o reacție locală de apărare a organismului care încearcă să înlăture agenții vătămători și să inițializeze procesul de vindecare.

Când pulpa dentară se inflamează, presiunea începe să crească în interiorul camerei pulpare. Spre deosebire de alte părți ale organismului unde presiunea se poate disipa în țesuturile învecinate, pulpa dentară este înconjurată de pereți foarte duri care nu permit disiparea presiunii.

Din acest motiv, inflamațiile pulpare crează o presiune foarte mare asupra nervului, situat in interiorul camerei pulpare. Iată de ce inflamațiile pulpare pot duce la apariția unor dureri de intensitate extremă.

Infecția

Infecția este pătrunderea agenților etiologici infecțioși (bacterii, viruși, ciuperci, paraziți) în țesuturile gazdă. Infecțiile pulpare sunt cauzate de bacteriile de la nivelul cariilor dentare netratate care penetrează smalțul și dentina pentru a ajunge în interiorul pulpei.

În concluzie, o infectie va produce intotdeauna o inflamatie a tesutului infectat ca reactie locala de aparare impotriva agentului infectios.