Implantul dentar este una dintre cele mai des întâlnite soluții la care noi, medicii stomatologi, apelăm pentru a putea reconstrui o dantură cu probleme. Operația este una complexă, însă rezultatele sunt pe măsură: reconstrucția este una naturală, rezistentă și cu un aspect plăcut. Astăzi îți vom povesti ce presupune, de fapt, această intervenție – care sunt avantajele, riscurile și ce pregătiri e nevoie să facem.
Cu siguranță ești curios ce se întâmplă în cazul unui implant… Hai să descoperim împreună. Practic, un “șurub” va prelua funcția rădăcinii naturale, iar ulterior un element de legătură (bont) va face posibilă atașarea lucrării sub forma unei coroane dentare.
Doare…?
Iar acum, urmează, bineînțeles, întrebarea: Este intervenția dureroasă? Ei bine, vestea bună este că pe moment nu vei simți mare lucru, întrucât întreaga procedură se derulează sub anestezie locală. Însă este posibil ca ulterior, în zilele imediat următoare, să simți disconfort, dureri sau să apară vânătăi, având în vedere trauma asupra locului. Medicul stomatolog îți va recomanda analgezice sau uneori chiar antibiotice (însă doar acolo unde situația o impune).
E nevoie de o pregătire specială?
În unele cazuri, pacienții au nevoie de o pregătire specială înainte de implant – însă doar în cazul pacienților care se confruntă cu resorbția osoasă. O intervenție de tip sinus lift se efectuează pentru a crește volumul osos al maxilarului și a obține spațiul necesar realizării unui implant.
Care sunt principalele avantaje?
Implantul dentar vine cu o mulțime de avantaje: menține integritatea osului (în absența rădăcinii unui dinte, osul s-ar diminua, iar fața ar căpăta un aspect îmbătrânit), este o soluție rezistentă și confortabilă, este ușor de întreținut și, foarte important, imită perfect structura dintelui natural. Implantul poate reda acel zâmbet perfect – funcțional și estetic.
Există riscuri?
La fel ca la orice alt tip de intervenție, și la implantul dentar există anumite riscuri. Principalul, însă întâlnit extrem de rar, este acela al respingerii implantului de către organism.
Cum avem grijă de noua dantură?
Igiena este extrem de importantă și atunci când vorbim de implanturi dentare. Acestea sunt înconjurate de țesuturi și trebuie îngrijite corespunzător, conform recomandărilor făcute de către medicul stomatolog. În caz contrat poate apărea inflamația sau distrugerea țesuturilor (adică periimplantita – principala cauză a degradării și pierderii implantului dentar în timp). Un implant dentar poate avea până la 15 ani viață sau chiar mai mult.
Alte curiozități?
Probabil te întrebi și din ce sunt realizate implanturile dentare. Ei bine, de cele mai multe ori acestea sunt confecționate din titan – un material des întâlnit în industria medicală, cu o bună compatibilitate cu țesuturile umane și un risc extrem de redus de alergii.
Te așteptăm în cabinetele Hemis-Dent Clinic pentru un control complex. Ulterior, vom stabili împreună care este cel mai eficient tratament pentru tine și vom putea stabili dacă implantul dentar este o soluție potrivită.