
Fațetele dentare sunt niște foițe subțiri confecționate din diferite materiale, ce îmbunătățesc aspectul zâmbetului. Acest tratament a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, cu toate acestea, pacienții nu sunt întotdeauna bine informați când programează o consultație pentru a beneficia de fațete. În acest articol vom acoperi tot ce trebuie să știți despre această soluție estetică.
Care este diferență între fațetele dentare și coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt create pentru a acoperi integral un dinte, de obicei pentru a-i oferi protecție sau pentru a-l restaura. În cazul acestui tratament, se îndepărtează o cantitate de țesut dentar mai mare pentru a putea face loc coroanei.
Pe de altă parte, fațetele dentare sunt mult mai subțiri și acoperă numai partea vizibilă a dinților cu scopul de a îmbunătăți aspectul dinților decolorați, fracturați sau cu forme neregulate. Fațetele dentare sunt mai puțin invazive deoarece necesită, de obicei, o pregătire minimă a dinților.
Ce avantaje au fațetele dentare?
De ce aleg atât de mulți pacienți să beneficieze de fațete dentare? Datorită multiplelor avantaje pe care le prezintă acest tratament:
- Corectează probleme dentare precum decolorarea suprafeței dentare, fracturi dentare minore, dinți ciobiți sau cu forme neregulate
- Nu prezintă risc de colorare spre deosebire de dinții naturali
- Sunt o soluție pe termen lung
- Dinții își păstrează nuanța strălucitoare pe o durată lungă de timp
- Sunt confecționate astfel încât să se potrivească cu aspectul natural al dinților
- Fațetele dentare pot contribui la creșterea încrederii în sine
Ce tipuri de fațete dentare există?
În funcție de materialele din care sunt confecționate, există trei tipuri de fațete dentare, din compozit, din ceramică și din zirconiu. Fiecare tip are avantaje și dezavantaje în funcție de scopul aplicării.
Fațetele dentare din compozit
Se realizează de obicei într-o singură ședință și au o durată de viață destul de scurt datorită materialului folosit. Pacienții pot opta pentru acest tip dacă își doresc o soluție rapidă, accesibilă ca preț și nu sunt convinși că doresc o soluție mai permanentă. Un dezavantaj al acestor fațete este faptul că se pigmentează în timp.
Fațetele dentare din zirconiu
Acest tip de fațete dentare se potrivesc pacienților care au deja lucrări vizibile realizate din zirconiu și își doresc fațetarea dinților din apropiere. Aceste fațete sunt foarte rezistente și oferă o culoare uniformă a dinților dacă pacientul are deja coroane dentare din zirconiu. Dezavantajul acestor fațete este faptul că vin într-o singură nuanță.
Fațetele dentare din ceramică
Vin în multiple nuanțe rezultând într-un rezultat mult mai estetic și natural decât alte tipuri de fațete. Sunt extrem de rezistente, dar sunt și cele mai costisitoare. Sunt de asemenea și singurele fațete care se pot folosi atât cu preparație cât și fără.
În funcție de tipul de șlefuire există două tipuri de fațete, cu preparație sau fără preparație. Fațetele dentare NO PREP (fără preparație) se potrivesc pacienților care au spații mari interdentare și cu dinți de dimensiune mai mică. Fațetele dentare PREP (cu preparație) pot fi aplicate tuturor pacienților care se califică pentru fațetare.
Prin intermediul fațetelor dentare pacienții au posibilitatea de a corecta imperfecțiunile dentare și de a obține un zâmbet de invidiat. Fie că doriți să ascundeți decolorările, să corectați forme neregulate sau să reparați dinții fracturați, fațetele dentare pot oferi rezultate spectaculoase și naturale.
Nu uitați că este esențial să discutați cu un medic stomatolog în prealabil, pentru a determina dacă sunteți candidatul potrivit pentru fațetele dentare și pentru a stabili planul de tratament adecvat.