Soluții de înlocuire a dinților lipsă

Publicat la 22.11.2023
Blog › Soluții de înlocuire a dinților lipsă

Pierderea dinților poate avea un impact semnificativ asupra funcționalității orale și a esteticii zâmbetului. În acest articol vom menționa la ce soluții pot apela pacienții pentru a restabili funcționalitatea și aspectul natural al zâmbetului.

Ce cauze stau în spatele pierderii dinților?

Există șapte cauze principale care conduc la pierderea dinților și anume: igiena orală precară, boala parodontală, fractura dentară, bruxismul, diabetul, lipsa calciului și nu în ultimul rând, obiceiurile vicioase (fumatul și consumul de alcool în exces).

Indiferent de cauza care a condus la un zâmbet incomplet, consecințele pierderii dinților includ dificultăți în procesul de mestecare și o diminuare a încrederii în sine pentru pacienți. De-a lungul timpului, au apărut multiple tratamente prin care se poate reabilita zâmbetul pierdut, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje.

Implanturile dentare

Implanturile dentare sunt considerate a fi cea mai bună soluție de înlocuire a dinților lipsă, deoarece oferă o fixare solidă și o senzație naturală.  Acestea constau în inserarea unor șuruburi, de obicei din titan, în osul maxilarului sau mandibulei, oferind o bază solidă pentru montarea coroanelor dentare. Cu toate acestea, prezintă și dezavantaje precum costuri ridicate și necesitatea de multiple proceduri chirurgicale, în funcție de caz.

Proteze dentare mobile parțiale

Aceste protezesunt detașabile și sunt ancorate pe dinții vecini. Protezele mobile parțiale sunt utilizate în cazurile în care pacientul are dinții alăturați sănătoși pentru a putea fi punct de sprijin. În funcție de materialul utilizat, se prind fie prin cârlige, fie printr-un schelet metalic.

Deși sunt avantajoase din punct de vedere al prețului, nu sunt la fel de confortabile și stabile precum alte tipuri de proteze.

Protezele dentare fixe pe implanturi

Protezele dentare fixate pe implanturi reprezintă o opțiune mai confortabilă și estetică în comparație cu variantele menționate anterior. Ele beneficiază de suportul solid al implanturilor dentare, asigurând o ancorare stabilă și durabilă. Cu toate acestea, un aspect important de luat în considerare este costul semnificativ mai ridicat asociat cu această tehnologie avansată.

Punțile dentare

Punțile dentare constau în dinți artificiali susținuți de dinții naturali vecini sau de implanturi dentare. Acestea sunt o soluție permanentă de a restabili zâmbetul și sunt confecționate din materiale precum ceramică sau aliaje metalice. Pot fi restaurați unul sau mai mulți dinți cu ajutorul punților dentare dar, ca și în cazul protezelor mobile parțiale, dinții vecini trebuie să fie sănătoși.

Principalul dezavantaj este necesitatea preparării dinților “piloni” ce poate conduce la creșterea riscului de apariție a cariilor dentare la nivelul acestora. Cu toate acestea, tratamentul este popular în rândul pacienților datorită durabilității și a aspectului natural pe care îl conferă.

Coroanele dentare

Coroanele dentare sunt atașate la un implant dentar și sunt o opțiune ideală pentru înlocuirea unui singur dinte lipsă. Acestea oferă aceeași funcționalitatea ca a dinților naturali iar, în funcție de materialul din care este confecționată coroana, aspectul poate fi aproximativ identic cu restul zâmbetului.

Alegerea celei mai bune soluții de înlocuire a dinților lipsă depinde de o serie de factori, inclusiv numărul de dinți pierduți, sănătatea osoasă și bugetul pacientului. Medicul stomatolog vă poate ajuta să alegeți cea mai bună opțiune pentru nevoile dumneavoastră.