Respirația urât mirositoare, sau halitoza

Publicat la 21.04.2023
Blog › Respirația urât mirositoare, sau halitoza

Respirația urât mirositoare, sau halitoza, poate fi o problemă stânjenitoare și chiar jenantă pentru multe persoane. În timp ce este normal să aveți respirație urât mirositoare după consumarea anumitor alimente, cum ar fi usturoiul sau ceapa, în unele cazuri, respirația urât mirositoare poate indica o problemă mai serioasă de sănătate.

Iată câteva cauze comune ale respirației urât mirositoare:

Igiena orală deficitară: Dacă nu vă periați și nu vă utilizați ața dentară în mod regulat, alimentele rămase în gură pot provoca creșterea bacteriilor care cauzează respirația urât mirositoare.

Probleme dentare: Caria dentară, infecțiile gingiilor și alte probleme dentare pot duce la respirație urât mirositoare.

Fumatul: Fumatul poate cauza respirație urât mirositoare, în plus, fumatul poate afecta sănătatea generală a gurii și poate duce la probleme dentare.

Boli ale tractului respirator: Anumite boli ale tractului respirator, cum ar fi sinuzita sau bronșita, pot cauza respirație urât mirositoare.

Diabetul: Diabetul poate provoca respirație urât mirositoare prin schimbarea nivelurilor de zahăr din sânge și din saliva.

Alimentația: Alimentele cu miros puternic, cum ar fi ceapa și usturoiul, pot cauza respirație urât mirositoare, dar și anumite alimente cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi dulciurile, pot cauza această problemă.

Cum puteți trata respirația urât mirositoare?

Primul pas pentru a trata respirația urât mirositoare este să vă asigurați că vă mențineți o igienă orală bună. Acest lucru implică perierea și folosirea aței dentare în mod regulat. Este important să vizitați dentistul regulat pentru a vă verifica dinții și a vă trata orice probleme dentare.

Dacă aveți probleme respiratorii sau diabet, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a trata aceste probleme subiacente. În plus, reduceți consumul de alimente care pot provoca respirație urât mirositoare, cum ar fi ceapa, usturoiul și dulciurile. În schimb, mâncați alimente sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, care pot ajuta la curățarea gurii și a dinților.