Ce să alegi – coroane dentare din zirconiu sau metalo-ceramice?

Publicat la 18.10.2023
Blog › Ce să alegi – coroane dentare din zirconiu sau metalo-ceramice?

Coroanele dentare sunt o soluție pentru restaurarea dinților deteriorați sau pierduți, prin acoperirea sau învelirea unui dinte. Acest tratament este recomandat datorită materialelor rezistente și durabile din care sunt confecționate coroanele dentare, și a rezultatului estetic pe care îl conferă.

Două dintre cele mai populare tipuri de coroane dentare sunt cele din zirconiu și cele metalo-ceramice. Ambele tipuri de coroane au avantaje și dezavantaje, iar alegerea celei potrivite depinde de o serie de factori, inclusiv nevoile și preferințele pacientului.

Coroanele dentare din zirconiu

Acest tip de coroane este fabricat din oxid de zirconiu, material ceramic de o rezistență și o durabilitate ridicată. Medicul stomatolog îți poate recomanda aceste coroane dentare pentru repararea molarilor, care sunt expuși la o forță masticatorie ridicată.

Zirconiul oferă, pe lângă o rezistență și durabilitate, o transparență similară cu cea a dinților naturali pentru un zâmbet cât mai estetic. Materialul este 100% biocompatibil astfel reducând riscul apariției de reacții alergice.

În schimb, ca și dezavantaje, costul este unul mai ridicat față de coroanele metalo-ceramice și necesită mai multă preparare a dinților naturali înainte de aplicare.

Coroanele dentare metalo-ceramice

Coroanele metalo-ceramice constau într-un nucleu metalic acoperit de un strat de ceramică. Combinația dintre cele două materiale îi conferă atât rezistență cât și un aspect natural.

Deși acest tip de coroane este mult mai accesibil din punctul de vedere al bugetului, rezultatul obținut nu este la fel de estetic precum coroanele din zirconiu, datorită inelului metalic din jurul coroanei ce poate deveni vizibil în cazul retracției gingivale. De asemenea, există posibilitatea apariției unui reacții alergice la metal sau o ușoară colorare a gingiei în albastru datorită metalului.

Cu toate acestea, coroanele metalo-ceramice sunt o opțiune populară datorită raportului preț-calitate excelent. Acest tip de coroane au o medie de viață de aproximativ 10 ani dacă sunt respectate indicațiile de igienă orală oferite de medicul stomatolog.

Deci ce tip de coroane alegi?

Pentru a obține zâmbetul mult dorit, cel mai bine este să discuți cu medicul tău stomatolog. Acesta îți poate enumera toate avantajele și dezavantajele, îți poate comunica prețurile tratamentelor necesare și să îți arate lucrări similare deja realizate.

În final, alegerea rămâne la dispoziția ta ca și pacient în funcție de preferințe și buget.  Ceea ce este important este să alegi un material care să se potrivească nevoilor tale individuale și să lucrezi împreună cu un stomatolog de încredere pentru a obține cel mai bun rezultat pentru sănătatea și aspectul zâmbetului tău.