Albirea dentară

Publicat la 31.01.2023
Blog › Albirea dentară

În acest articol vom vorbi despre albirea dinților și cum te poate ajuta ea să-ți recapeți încrederea în zâmbetul tău. La sfârșitul acestui articol nu vei avea dinții mai albi, însă vei avea suficiente informații cât să iei o decizie corecta în ceea ce te privește.

Ce este albirea dinților?

Așa cum probabil bănuiești, albirea dentară presupune eliminarea petelor dentare care nu pot fi îndepărtate prin curățare mecanică, scopul fiind acela de a obține un zâmbet cât mai strălucitor și mai alb.

Care sunt factorii care provoacă îngălbenirea dinților?

Stilul de viață sau obiceiurile unei persoane pot favoriza modificarea culorii dinților, unele activități, precum fumatul sau consumul alimentelor colorate. Alți factori care cresc riscul de îngălbenire a dinților sunt:

  • moștenirea genetică: unele persoane pot avea o nuanță întunecată a dinților, similară cu cea a membrilor familiei, deși stilul lor de viață nu predispune în mod normal la îngălbenirea dinților;
  • înaintarea în vârstă: uzura smalțului, asociată cu îmbătrânirea, predispune la pierderea culorii albe a dinților;
  • anumite alimente și băuturi: consumul de cafea, ceai, ciocolată, vin, sos de roșii sau fructe de pădure reprezintă o cauză frecventă a dinților galbeni;
  • anumite medicamente: administrarea anumitor tipuri de antibiotice în primii ani de viață poate determina îngălbenirea dinților;
  • traumatisme (inclusiv cele provocate prin scrâșnitul dinților), afecțiuni dentare sau tratamente dentare efectuate eronat, care duc la devitalizarea dintelui.

Metode de albire dentară

Metodele de albire includ albirea la cabinetul stomatologic, albirea dinților acasă precum și alte metode oferite în farmacii, magazine, saloane de înfrumusețare etc.

Albirea dentară în cabinet vs. albirea dentară acasă

Datorită creșterii popularității sale, albirea dentară poate fi realizată în prezent atât în cabinetul medicului stomatolog, cât și la propriul domiciliu, fără ajutor de specialitate. Deși ambele metode pot aduce beneficii vizibile, albirea dinților acasă este mai puțin eficientă și uneori poate fi asociată cu efecte adverse nedorite, în special din cauza lipsei de cunoștințe și a aplicării eronate a soluțiilor de albire.

Există o serie de diferențe între albirea dinților la domiciliu și cea profesională, efectuată de către medicul stomatolog, astfel că alegerea depinde de rezultatele pe care le doriți și de starea generală de sănătate. În afara eficacității, care este mai crescută în cazul albirii profesionale, alte diferențe sunt:

  • timpul până la obținerea nuanței dorite (de doar câteva zeci de minute în cazul albirii în cabinet și de câteva săptămâni pentru albirea acasă);
  • persistența rezultatelor obținute (efectul de albire dentară obținut în urma albirii la domiciliu este semnificativ mai redus, comparativ cu cel obținut după albirea în cabinet, uneori de doar câteva luni);
  • costul (mai ridicat în cazul procedurii profesionale).

Albirea dentară este dureroasă ?

Unul dintre cele mai frecvente mituri este cel al durerilor asociate albirii dentare. În realitate, însă, albirea dentară nu produce dureri, nici în timpul efectuării procedurii, nici după aceasta. Albirea dentară poate accentua însă disconfortul resimțit după consumul de alimente sau băuturi mult prea reci sau prea calde, însă doar temporar.

Procedura de albire dentară profesională se realizează într-o singură ședință, care poate dura între 40 de minute și două ore, în funcție de tehnica folosită.

Cât durează o ședință de albire dentară profesioanală?

Procedura de albire dentară profesională se realizează într-o singură ședință, care poate dura între 40 de minute și două ore, în funcție de tehnica folosită.

În  ce situații nu este eficientă albirea dinților?

Albirea dentară nu este eficientă în următoarele situații:

  • colorația maronie, dată de caria dentară;
  • colorația gri-albăstruie, provocată de obturațiile din amalgam;
  • fluoroza dentară;
  • pe dinții ci implant dentar, pe care s-a construit protetic o coroană ceramică pe implant;

Cât persistă efectul de albire dentară realizat în cabinet?

Albirea dinților nu este permanentă. În general, efectele albirii dentare profesionale durează între șase luni și trei ani, în funcție de igiena dentară, stilul de viață și de obiceiurile fiecărei persoane. Expunerea continuă a dinților la alimente sau băuturi care pot colora smalțul, chiar și după procedura de albire dentară, vă face că efectul albirii să fie redus.

 

Vrei să afli mai multe despre frumusețea zâmbetului tău?

Programează-ți o consultație la specialistul tău de la HEMIS-DENT Clinic, online, ori telefonic.